Uusi blogi

Avasin uuden blogin - I created a new blog: Donnan avoimet ovet, koska tämä nykyinen on aikamoinen sekoitus yhtä sun toista. Pyrin pitämään uuden blogini valokuvakeskeisenä, ja tänne ikkunalle voin edelleen postailla muutakin.

KLIK!

KLIKKAA KUVIA SUUREMMIKSI!

tiistai 1. kesäkuuta 2010

Kaksi lomaviikkoa Kyproksella toukokuussa 2010

Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmiksi.

12.5. olin illallisella kreikkalaisessa ravintolassa, jonka omistaja on kyproslainen. Sieltä palattuani menin PC:lleni ja tilasin kahden viikon lennot Kyprokselle. Olin jahkaillut matkalle lähtöä jo pitkään, ja ravintolan tunnelma sai minut tekemään päätökseni lähteä saarelle, missä olen rampannut yli 20 vuoden ajan säännöllisesti.

17.5. olin jo lennossa ja korkkasin koneessa shampanjan myönteiselle päätökselleni. Larnacassa minua odotti taksi Kyproksen turkkilaisen tasavallan Salamiin Kocareis-nimiseen rantabungalow-paikkaan. Olin ollut siellä aiemminkin, joten tiesin, mitä oli odotettavissa: Huoneistot ovat kuin rivitaloja. Minulla käytössä huone, jossa keittonurkkaus, suihku+WC, pieni terassi muutaman kymmenen askeleen päässä merestä.Ympärillä merinäköalan lisäksi hoidettu puutarha, asiakkaita vähän vielä tähän vuodenaikaan. Rannalla käytössä päivänvarjot ja rantatuolit ilman eri maksua sekä hulppeasti tilaa. Ei luxusta, mutta mukavan kodikasta ja leppoisaa. 30 euroa/vuorokausi aamiaisineen vielä "talvisesongin" aikana, joka loppuu kesäkuun alussa.
 Kocareisin bungalow-asuntoja
 Näkymä patiolta merelle. Aamu-uinnille 40 askelta!

Oli ihanaa heittää talviturkki lämpimään Välimereen, joka tuntui suurelta yksityiseltä uima-altaalta, koska minkäänlaista tungosta siellä ei ollut. Vesi oli turkoosia, puhdasta ja kirkasta. Viikon ajan annoin sen helliä ja sulattaa talven kohmettamaa kroppaani. Olin lomalla!

Salamiin kasveja
 
Ylärivi vasemmalta oikealle: Tämä kaunokainen on orkideapuu l. bauhinia variegata.  Sen vieressä kaikkialla pursuileva olianteri. Liilana kukkiva kasvi on oman ohdakkeemme sukulainen silybum marianum. Kaktukset alkoivat juuri pukata kukkiaan auki. 

Alarivissä toinen vasemmalta on carpobrotus edulis, sen vieressä kauden suosikkipuuni kukkiva jakaranda ja ballerina pinkissä tytyssään on carpobrotus acinaciformis.

Nautin suunnattomasti kulkiessani luonnossa vieraallakin maalla. Pysähdyn tervehtimään jokaista uutta vastaantulijaa."Hyvää päivää. Mitä kuuluu? Kaunis päivä tänään. Olisiko mahdollista ikuistaa habituksenne valokuvaamalla?"

Kotilot ovat Kocareisin vakioasukkaita. Niitä on kaikkialla. Jotkut asuvat lyhtypylvään pilvenpiirtäjässä. Toiset ovat erakoituneet yksinäisyyteen betoniaidalla tai kiviseinällä. Joillakin on koti siniseksi maalatussa vanhassa kärryssä. Muutamat pitävät majaa puisen pylvään kattohuoneistossa.

Tämä huikean sininen piikikäs kasvi on edelleen tunnistamatta.

Salamiista Nicosiaan

Kyproksella on joka paikkaan lyhyt matka. Salamiista lähdin viikon oleskelun jälkeen taksilla Famagustaan klo 12 ja ehdin jo klo 12.30: n Nicosian bussiin. Paikalliset bussit siellä ovat meidän bussejamme pienempiä. Kun paikat täyttyvät, otetaan varaistuimet käyttöön. Ne käännetään varsinaisten istuimien vierestä bussin keskikäytävälle, jolloin ollaan varsin tiiviisti vierekkäin muiden matkustajien kanssa.

Matka Famagustasta Nicosiaan kestää n. 45 minuuttia ja maksaa 6 liiraa l. n. 3 euroa. Kun bussinkuljettaja kuuli Nicosian päätepysäkillä, että tarvitsisin taksin majapaikkaani, hän lupasi heittää minut sinne. Siitä vain pitäisi maksaa taximaksu. Kallista lystiä se olikin, 5 liiraa l. kaksi ja puoli euroa.

Roskilla raiskattu ranta Salamiissa

Jotta ei menisi aivan hymistelyksi, esittelen pahoillani yhden ikävän ongelman Kyproksella. Kocareisin edustalla oleva merenranta on kyllä siisti, sillä se siivotaan joka aamu. Mutta kun lähtee kävelemään rantaa pitkin kauemmaksi hotellialueen ulkopuolelle, törmää paikoitellen kuvassa näkyviin roskakasoihin. Itse asiassa aika usein. Kaiken kansan aivopesu ja kampajointi ympäristön siistinä pitämisestä olisi paikallaan Kyproksella, pohjoisessa ehkä vielä etelää tarpeellisempi.

Jos sulkee roskilta silmänsä, rantapolku on aivan viehättävä lukemattomine kasveineen, hiekkakivikallioineen, pienine kalasatamineen.

Kirjoitin pari vuotta sitten laajahkon artikkelin Pohjois-Kyproksen nähtävyyksistä nimenomaan turisteille. Silloin kävin myös talous- ja turismiministeriössä. Nyt suunnittelen lähettäväni sinne muutamia kuvan kaltaisia otoksia. Tuskin saan maailmanparannusta tehdyksi, mutta sohaisenpa muurahaispesää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Esineitä

Esineitä
Rakastan esineitä, hullu, hullun lailla!

Kirja on jokapäiväinen ystäväni

Kirja on jokapäiväinen ystäväni
Kirjat tuovat iloa jokaiseen päivään. Usein ne ovat kauniita myös esineinä.

Elämä ilman kirjoja on kuin ikkunaton talo.